
Bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog in de provincie Gelderland beter vindbaar en bruikbaar in één digitale portal. Dat is 'Oorlogsbronnen Gelderland', een digitale infrastructuur die gebaseerd is op de kennis, techniek en inhoud van het landelijke Netwerk Oorlogsbronnen.
Gelderse Netwerkdag Oorlogsbronnen 2019: Persoonlijke verhalen: reconstructies via digitaal bronnenonderzoek
Verslag Gelderse Netwerkdag Oorlogsbronnen 2018
Gelderland is een van de zwaarst getroffen provincies tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo'n tachtig geinteresseerden in dit woelige verleden van de provincie komen op een novemberdag samen in Putten. Tijdens de eerste Gelderse Netwerkdag Oorlogsbronnen gaan we in op de Razzia van Putten, en de meerwaarde van digitaal gekoppelde bronnen als verdieping op gebeurtenissen als deze. En dat Gelderland geen plek kent waar de oorlog ver weg is, is niet beter uit te leggen dan aan de hand van een kaart met 1300 plaatsen van beladen erfgoed, strijd, verzet, bevrijding en monumenten.
WO2GLD.nl met onderzoeksresultaten en oorlogsbronnen online
Gelderse Netwerkdag Oorlogsbronnen: Putten 1944.
Wouter blogt over het eerste provinciale knooppunt
Wouter Daemen blogt voor Historici.nl over de ontwikkeling van het eerste provinciale knooppunt van het Netwerk Oorlogsbronnen via WO2GLD.nl
Website WO2GLD.nl online
De website www.wo2gld.nl is live! Het is nu nog een plek van informatie over activiteiten en projecten van WO2GLD en groeit uit tot een platform voor iedereen zich bezig houdt met of geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland. Het wordt dan ook een digitaal knooppunt voor oorlogsbronnen uit en over de provincie. Gelderse Oorlogsbronnen is de eerste provinciale kamer van het Netwerk Oorlogsbronnen.
Studiedag in Apeldoorn over beladen erfgoed
De manieren om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken zijn talloos in ons land. Maar hoe gaan we om met locaties en gebouwen met een beladen verleden? Op 22 september organiseerde de Stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland (WO2GLD) de studiedag ‘Beladen erfgoed in het licht’.
Projectplan gepresenteerd
Met kasteel Rosendael als fraai en passend decor is op 23 juni het projectplan voor Gelderse Oorlogsbronnen gepresenteerd. Het plan beschrijft de vervolgstappen om te komen tot het eerste provinciale satellietportaal van het Netwerk Oorlogsbronnen.
Eerste bijeenkomst Gelderse Oorlogsbronnen
Een hoge opkomst van Gelderse erfgoedinstellingen eind februari, tijdens de werkconferentie over het te ontwikkelen portal Gelderse Oorlogsbronnen. Tijdens deze oriënterende bijeenkomst bij het Gelders Archief spraken WO2GLD (voorheen 'Stichting Versterking Herinnering WOII'), Netwerk Oorlogsbronnen e.a. over de wijze waarop de Gelderse WO2-sector en archiefinstellingen kunnen deelnemen aan het project Oorlogsbronnen Gelderland. Sprekers Joost Rosendaal (voorzitter WO2GLD), Puck Huitsing (programmadirecteur NOB), Edwin Klijn (programmamanager NOB), Fred van Kan (directeur Gelders Archief) en Ad van Heiningen (hoofdredacteur De Gelderlander) deden dat vanuit verschillende invalshoeken. Zo benadrukte Edwin Klijn de grote kracht van het koppelen van bronnen rond de ingangen 'wie, wat, waar en wanneer'. Riep Ad van Heiningen op tot het aangrijpen van dit moment om keuzes te maken (stel prioriteiten!). En onderstreepte Fred van Kan het belang van open data.